Sluitplannen + profielcilinder, dubbelecilinder, knopcilinder van BKS janus 45, KABA quattro, penta, GeGe, DOM, CES, Ikon, evva, dubbele cilinder, knop cilinder, gelijk sluitende sluitcilinders

Gebruik en onderhoud

De levensduur van een profielcilinder

Echter, hoe herkent men dat een sluitcilinder niet meer goed functioneert? Dat is voor leken nog niet zo eenvoudig. Want een cilinder slot kan min of meer storingsvrij functioneren, ook als is de veiligheid door verslijt, dermate gereduceerd is dat deze met een “vreemde” sleutel gewild of ongewild geopend kan worden. Zo een “deurbeveiliging” kan het voor een eigenaar zeer onaangename gevolgen hebben

Want verzekerings maatschappijen zijn uitsluitend tot dekking van de schade verplicht, indien het misdrijf (inbraak) doormiddel van sporen, getuigen enz. onomstotelijk bewezen kan worden. Dit betekent in klaar tekst, dat de eigenaar van een versleten sluitcilinder in het ergste geval zelfs op een verzekerings uitkering af moet zien.

Wat dus op het eerste oog als een schijnbaar waardeloze investering lijkt, kan plotseling tegen grote materiele schade beschermen. De meest belangrijke kenmerken ervoor dat een sluitcilinder aan vervanging toe is, zijn de versleten sleutels of een “versleten” sleutel kanaal in de cilinder. Een sluitcilinder met dergelijke kenmerken dient per direct vervangen te worden..Onderhoud


Sluitcilinders/ sluitplannen dienen minimaal eenmaal per jaar – al na gelang van het gebruik ook vaker – met de aanbevolen onderhouds middelen behandeld te worden, en een functionering controle te ondergaan. Principieel mogen sluitcilinders niet met plakkende of besmettende stoffen ( zoals bijvoorbeeld olie, graffiti enz.) behandeld worden. Er mogen uitsluitend reinigingsmiddelen gebruikt worden die geen agressieve bestanddelen bevatten.Gebruiks/ productinformatie en voorgenomen aanwending.

De volgende informatie over sluitcilinders moeten in acht gehouden worden. Het niet in acht houden hiervan ontslaat de fabrikant van een eventuele aansprakelijkheid.

Een sluitcilinder in zin van deze definitie is een bouwbestanddeel, die in het algemeen uitwisselbaar is voor een daarvoor geprepareerd slot, beslag, machine, deur of in verwante producten ingebouwd moet kunnen worden. Andere sluitcilinder uitvoeringen moeten dienovereenkomstig behandeld worden. De juiste werking geschied met de bijbehorende sleutel.

  1. Sluitcilinders kunnen alleen dan zonder voorbehoud in sloten, beslag, machines enz. ingebouwd worden, als deze speciaal voor de betreffende sluitcilinders geprepareerd zijn. In alle andere gevallen moet de eigenaar een geprepareerd slot, beslag, machine enz. aanschaffen, zodat de gekozen sluitcilinder voor de voor het beoogde doel geëigend is. De noodzakelijke wettelijke verplichtingen moeten hierbij in acht gehouden worden. (bijvoorbeeld nooduitgangen en liften)
  2. Sluitcilinders, die aan geweld van buitenaf kunnen bloot komen te staan, mogen maximaal 3 mm uitsteken. De hoogte van inbraakwerende maatregelen richt zich naar de overeenstemming met de gestelde eisen. 
  3. Het inbouwen van sluitcilinders moet zo gebeuren, dat bij een correct bedienen en bij een verwijderde sleutel, geen vreemde voorwerpen invloed kan uitoefenen op de meenemer of dat er op de zwaairichting van de vergrendeling beweging overgedragen kan worden.
  4. Bij het inbouwen mag geen geweld op de sluitcilinder worden uitgeoefend. (bijvoorbeeld de sluitcilinder niet met een hamer in het slot kloppen) De meenemer mag niet met geweld versteld worden. De bevestigingsschroef niet met een accuschroef machine indraaien. Bij het gebruiken van sluitcilinders met erop gelet worden, dat de sleutel volledig in de cilinder steek, voordat de sleutel omgedraaid wordt. Bij het insteken en eruit halen van de sleutel geen kracht van de zijkant van de sleutel zetten. Leest u hierover in onze rubriek “eenvoudig in- en uitbouwen”.
  5. Voor vochtige of koude ruimtes, bij directe blootstelling aan weersomstandigheden, in de buurt van zee of voor het gebruik in agressieve corrosieve omgevingen moeten sluitcilinders als speciale uitvoering gespecificeerd worden. Het zelfde geldt voor sluitcilinders, die in bijzonder stoffige omgeving gebruikt dienen te worden. Eventueel zijn veiligheids rozetten tegen weersinvloeden en stof te verwenden. 
  6. Normalerwijze is een dubbelcilinder met 2 sluitzijdes dan niet te bedienen als aan de andere kant van de cilinder zijde reeds een sleutel in de cilinder steekt. Mocht dit toch mogelijk moeten zijn, dan is een sluitcilinder met gevaren functie te kiezen.
  7. Bij een correcte sleutelbediening mag het draai moment van sleutel op cilinder pas worden overdragen, indien de sleutel volledig tot aan de aanslag in het sleutel kanaal van de sluitcilinder is ingevoerd. 
  8. Sluitcilinder en sleutel vormen een functionele eenheid. Wij behouden onze aansprakelijkheid uitsluitend voor het gebruik van onze originele producten.
  9. Nageleverde sleutels voor een sluitcilinder zijn direct na ontvangst op de gewenste functie in de bijbehorende cilinder te controleren.

Terug

Welkom terug!

Emailadres:
Password:
Password vergeten?

Betalings mogelijkheden


Bestseller

01. dormakaba gemini pluS - profiel dubbel cilinder

vanaf 75,50 EUR
incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten

02. BKS Janus 46 - Dubbel-sluitcilinder - Messing uitvoering

vanaf 124,50 EUR
incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten

03. dormakaba penta - profiel dubbel cilinder

vanaf 193,50 EUR
incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten* Alle prijzen incl. 19% BTW excl. Verzendkosten | Privesfeer en gegevensbescherming.